Aszalt alma készítésre fel!

A gyümölcsök, zöldségek legegyszerűbb tartósítási módja a szárítás vagy más néven aszalás, amit már a Kínai Birodalomban is előszeretettel alkalmaztak.

Ha ilyen régóta a köztudatban él, érdemes nekünk is elsajátítani az aszalás „művészetét”.

De mielőtt nekilátnánk az aszalásnak, annyit elárulok, hogy nem egy öt perces folyamatról van szó. Bizony elég időigényes, bármilyen módszert is alkalmazunk. Az aszalás akár napokig is tarthat, de mindenképpen hosszú órákat vesz majd igénybe, ezért sok kitartás kell hozzá. De a jó hír, hogy bármikor megszakíthatod az aszalás folyamatát, és akkor folytathatod, amikor időd engedi.
Ha senkit sem tántorítottam el, akkor vágjunk is a közepébe.


aszaltalma_1.jpg

Mivel érdemes aszalni?

Az aszaláshoz folyamatos melegre és szellőztetésre van szükség, ezért három lehetőség közül választhatunk.
 1. Aszalhatunk napon. Ekkor olyan helyet kell keresni, ahol folyamatosan tűz a nap és van egy kis levegőmozgás. Az almákat érdemes egy laposabb kosárba helyezni egymás mellé, hogy mindegyiket egység
  esen érjék a napsugarak. Naponta legalább egyszer meg kell forgatni őket, hogy mindkét oldal rendesen aszalódhasson.
  Előnye, hogy nincs vele sok tenni való, hátránya viszont, hogy legalább 1 hétig kell aszalni az almákat. De a nap intenzitásától függően akár hamarabbi is elkészülhet az aszalt alma. Ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy összenyomjuk az almát. Ha puha, de nem folyik belőle lé, akkor kész.
 2. Aszalhatunk sütőben. Legjobb, ha az almát a rácson aszaljuk, his
  zen ekkor alul és felül is egyformán éri a hő, és nem kell forgatni. De arra is figyeljünk, hogy a légmozgás is mindig elegendő legyen. Ennek két -féle módja van, vagy nyitva hagyjuk résnyire a sütőt, vagy ha van ilyen funkció a sütőnkön, légkeverésre állítjuk.
  A sütő hőmérsékletét fokozatosan kell emelni, először 55-60 fokon kell kezdeni, majd 70-80 fokra kell feltekerni.
 3. Aszalhatunk elektromos aszalóval. A három lehetőség közül ez a legegyszerűbb, hiszen a forró levegőt és szellőztetést is nyújt egyszerre. Viszont akinek nincs otthon ilyen, és ezt szeretné alkalmazni, bizony be kell ruháznia egyre.


aszalas_4.jpg

Ha sikerült eldönteni, hogy mivel fogunk aszalni, nekiláthatunk a hozzávalók előkészítésének.

Hogyan készíthetünk egy kiló nyers Derecske almából 10-15 dkg aszalt almát?

Az almákat aszalás előtt hámozzuk meg és távolítsuk el a magházakat, ezután mérettől függően vágjuk félbe vagy negyedeljük fel, majd szeljük vékony karikákra. Ha nem szeretnénk, hogy az alma megbarnuljon, akkor locsoljuk meg citromlével. Ez azért is tanácsos, mert így aszalás után is megtartja a színét.  Ha felvágtuk az almát, kezdhetjük is az aszalást.

Még egy jó tanács a tároláshoz: miután végeztünk az aszalással, az almát célszerű hűvös helyen tárolni. Tehetjük akár vászonzacskóba vagy üvegbe is.

Kellemes aszalást kívánunk!

Gyertek vendégségbe

Gyermeke érezte már valaha egy igazi almáskert hangulatát? Vagy hogy milyen ízű az alma az almaszüret után? Ha még nem, akkor most vendégül látjuk őt osztálytársai vagy legjobb barátai társaságában.
Gyertek vendégségbe >

Almás receptek

A Derecske alma nem csak magába finom, hanem süteményben is. Ha szereted az almás finomságokat, akkor olvasd el kedvenc almás receptjeinket és készítsd el őket Derecske almából.
Derecske almás receptek >

Legyünk ismerősök

Nem csak az almáskertben találhatsz meg minket, hanem a Facebook-on is bejelölhetsz.

Várjuk a Facebook-on, legyen az ismerősünk!

Hírek

Ünnepi nyitva tartásunk!
A Derecskei Gyümölcsös kertkapukat zárva tartjuk december 23-a és január 2-a között!
Az említett időintervallum előtt és után szeretettel várjuk kedves vásárlóinkat!

Ismeritek a Derecske Almákból különleges gondossággal préselt 100% Derecske Almalevet? Kóstoltátok már téli fűszerekkel ízesítve Forralt Almavarázsként? Most Debrecenben az Aranycsengő Vásár 64-es standjánál megtehetitek és 5 literes dobozos kiszereléseinket is megvásárolhatjátok! Ráadásul számos meglepetéssel készülünk 5 literes almalévásárlás esetén, látogassatok meg mindent!


Regisztrálj Online Derecskei Hírmondónkra, hogy minél többet megtudhass a kertünkben folyó munkálatokról, almalevünkről! Szeretettel várunk!

Feliratkozás >
Gyere és kalandozz velünk a Derecskei Gyümölcsösben október első két hétvégéjén!
Meglepetések, játékok, zenés, családi programok várnak a fák lombjai alatt!


Bővebb információk a kalandozásról >
Elkészült a Derecske Almalé első préselése! A hamisítatlan Derecske Almákból készített 100%-os natúr gyümölcslé hűtőházunkban már kapható!

A Derecske almalé részletekért kattints ide >